Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

Nejčastější emailové hrozby I.

November 20, 2018


Emailové hrozby nikdy nespí. Neustále přichází nové a nové. V minulém týdnu jsme zase zaznameniali několik takových, které chodili ve větším počtu.

EquaBank a Česká spořitelna phishing

Banky a jejich klienti jsou jedním z nejoblíbenějších cílů phishingových útoků. Útočník se v nich snažízískat od oběti konkrétní citlivá data. Emailvoé phishingové útoky se tentokrát týkaly především EquaBank a České spořitelny.

Formát byl dost podobný. Odesílatel vyžaduje autorizaci vašich údajů a aby ji ulehčil, tak rovnou přikládá do emailu odkaz, kde je možné autorizaci provést. Nevěřte tomu a na odkaz rozhodně neklikejte. Mějte na paměti, že banky by vás nikdy o aktualizaci či ověření údajů nežádaly tímto způsobem.

46444458 2163010113751098 3096197423530246144 n

Žádost z Microsoft Online

Další početnou vlnou podvodných emailů jsou zprávy, které vypadají jako pozvánka ke spolupráci na dokumentu služby Microsoft online. Tento útok cílí především na uživatele služby Office 365.

V těle emailu najdete přihlašovací formulář s předvyplněným emailem a dalším polem pro vložení hesla k účtu. Dokonce to vypadá, že je přímo pod formulářem už samotný dokument. Jedná se však pouze o šikovně využitý obrázek.

microsoft

Faktury k zaplacení

Posledním škodlivým emailem, který jsme zaregistrovali, byla zpráva z polské emailové adresy s velkým množstvím přiložených faktur k zaplacení. Všechny faktury byly v různých formátech, jen ne v očekávaném formátu pdf.

Opět se nejedná o reálné faktury, a proto přiložené soubory nestahujte a hlavně neotevírejte.

faktury

Co mám dělat, když mi email přišel?

Pokud vám podobný email do schránky dorazí, na nic neklikejte a nic nestahujte. Celou zprávu pak nejlépe smažte.


*Zdroj obrázku: * Photo by Visual Content on Foter.com / CC BY

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit