Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

Poplašné zprávy o koronaviru šíří spamy s odkazem na konspirační weby

Koronavirus hýbe celou společností, pomáhají tomu i poplašné zprávy, které se šíří po celém světě.

March 04, 2020


Epidemie COVID-19 způsobená novým koronavirem SARS-CoV-2 je hlavním tématem zpráv, ale i veřejných internetových diskusí. Panika a poplašné zprávy se šíří také pomocí e-mailu a konspiračních webů.

Nepřehlednou situaci plnou lží, polopravd a mýtů zároveň zneužívají mizerové, kteří ve spamech oslovují masy a nabízejí zaručenou léčbu či účinné triky.

Konspirační weby

Velká část poplašných zpráv se šíří pomocí odkazů na konspirační weby, které se šíří pomocí e-mailu. Na nich se například dočtete:

  • 5G je nový typ zbraně a pomáhá v šíření koronaviru
  • po evakuaci americké ambasády v Číně byly nalezeny zakopané boxy s biologickým materiálem
  • něco se tají, protože v Africe koronavirus není
  • koronavirus je zbraň zaměřená na čínské vojáky

a mnoho dalších

Tyto „informace“ se šíří zejména díky spamu, ale také díky přímému přeposílání pomocí e-mailu mezi uživateli.

Velmi dobře se podobným falešným zprávám daří také na sociálních sítích, Facebook už proti nim zasahuje, snižuje jejich dosah nebo je přímo maže. Spolupracuje se světovými zdravotnickými organizacemi a postupuje v souladu s pravidly o zásahu proti příspěvkům přímo ohrožujícím lidské zdraví.

Pokud obdržíte podobný e-mail, nereagujte na něj a nepřeposílejte ho. V dobré víře můžete zbytečně šířit paniku a odkazy na neseriózní weby, které šíří nepodložené spekulace a lži.

Zneužití současné situace

Národní centrum kybernetické bezpečnosti vydalo varování o šíření podvodných e-mailů, které se snaží napodobit korespondenci od Světové zdravotnické organizace (WHO) obsahující důležité informace o současné epidemii koronaviru.

Podobné spamy pak obsahují odkaz na stránku, která je kopijí webu WHO, ale obsahuje vyskakovací okno požadující citlivé informace včetně přihlašovacích údajů do e-mailové schránky. Nakonec tak jde o obyčejný phishing, posílený zájmem o aktuální dění.

Takových kampaní bylo zaznamenáno několik, jiný e-mail se vydává za zprávu od amerického Centra pro řízení a prevenci nákaz (Centers for Disease Control and Prevention) a údajně obsahuje seznam nakažených v odolí bydliště adresáta. Cílem je opět návštěva phishingové stránky a získání přihlašovacích údajů.

Třetí zaznamenaná varianta opět hraje na konspirační notu a obsahuje prý tajný seznam opatření uvalených na mezinárodní obchod a dopravu. Ten se má nalézat v příloze, která ovšem obsahuje malware.

Neotevírejte podobné poplašné zprávy, skutečné světové zdravotnické organizace neinformují občany pomocí spamu mířícího do jejich schráněk. Vždy se v takové situaci jedná o podvod s cílem adresáta poškodit.

Odkud se šíří nejvíce spamu

V kontextu současné situace je zajímavé se podívat na to, ze kterých zemí se šíří nejvíce spamových zpráv. Naše systémy zachycují neustále obrovské množství pokusů o doručení spamu z milionů IP adres.

Máme proto velmi přesné statistiky o tom, ze kterých zemí se snaží spammeři nejčastěji protlačit do našich e-mailových schránek své podvodné zprávy.

V minulém měsíci jsme zaznamenali více než 10 milionů nakažených IP adres. Nejvíce jich bylo v Číně, Vietnamu, Indii, Rusku a Íránu. Tyto státy se dlouhodobě drží na špici zdrojů spamu. Horní desítku pak uzavírají Pákistán, Brazílie, Kazachstán, Alžírsko a Tunisko.

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit