Domů O produktu Řešení Zdroje Zákaznická podpora Company Blog
Klientský portál EN Vyzkoušet zdarma

12 zemí s nejslabší kybernetickou ochranou

January 25, 2019


Na světě žije přibližně 7,681,708,600 lidí. Cca 4,208,571,287 z nich je připojeno k internetu, což znamená, že více jak polovina světa je online. To s sebou nese spoustu výhod, i problémů.

cs-80

Nic není jen tak

Největším problémem je stále se zvyšující počet uživatelů připojených k internetu. Čím více lidí bude online, tím více počítačů bude zdrojem spamů a virů. Firma Excello díky svým službám (jako např. antivirové a antispamové službě Virusfree) identifikovala a zařadila do interního seznamu škodlivých IP adres přibližně 8,839,416 adres, které posílají škodlivé emaily do CEE regionu.

Zneužít počítač zvládne útočník jednoduše a často i tak, že to ani nezjistíte. Útočníkovi stačí do zařízení dostat virus, s jehož pomocí zařízení na dálku využívá např. k rozesílání spamů a virů.

Snímek obrazovky 2019-01-29 v 10.38.43

Největší podíl infikovaných IP adres z našeho seznamu se nachází v Číně. Což ovšem vzhledem k počtu uživatelů připojených k internetu, není nic překvapivého. IP adresy v asijských zemích jsou obecně často zneužívané. Mimo Čínu se jedná o Vietnam, Indii, Taiwan, nebo Pákistán. Druhé v pořadí je Rusko. V evropských zemích se počet infikovaných zařízení pohybuje většinou pod 1%.

Veškerá získaná data využíváme v rámci služby Virusfree a zároveň je řada našich klientů úspěšně využívá např. v SIEM.

Poznej nebezpečný email

Vzhledem k seznamu zemí, které do našeho regionu zasílají škodlivé emaily, byl jazyk také jedním ze způsobů, jak odhalit závadný email. Zpráva byla buď psaná cizím jazykem, nebo vaším, ale kostrbatě a gramaticky špatně, protože útočník k sepsání emailu využil online překladač.

Ani to ale není dnes 100% pravidlem. Útočníci jsou sofistikovanější a jejich texty přesvědčivější a bez tolika chyb. I tak je ale jazyk jedním z důležitých aspektů, které byste při čtení podezřelého emailu měli sledovat.

Zdroj:

Nezmeškejte žádné novinky! Přihlásit se k odběru...

Společnost

Excello s.r.o

IČ: 27444899

DIČ: CZ27444899

Praha, Česká republika

Užitečné odkazy

Klientský portál Help

Tyto stránky používají cookies za účelem lepšího komfortu jejich prohlížení. Kliknutím na "Potvrdit" souhlasíte s jejich použitím. Přečíst více o cookies.

Odmítnout Potvrdit